четвртак, 11. децембар 2008.

Blog o blogu: Poezibao


Francuski blog Poezibao (spoj reči poésie i dazibao, kineske javne novine-plakati) koji vodi bivša novinarka Florans Trokme (Florence Trocmé) dokaz je da jedan običan, nepretenciozan blog može da postane popularniji od sajtova na kojima se objavljuje poezija, pa čak i od uglednih, štampanih časopisa.

Prvenstveno, razlog je u tome što, od sredine 2004, gđa Trokme svakog radnog dana objavi jedan odlomak - najčešće jednu do dve pesme - iz savremene francuske i svetske poezije, "od Apolinera naovamo", uvek praćen opsežnim biobibliografskim podacima, kritičkim tekstovima samih pesnika i teoretičara poezije. Nakon četiri godine takve aktivnosti, baza te svojevrsne Permanentne antologije broji pet stotina pesnika.

Praksa je, takođe, da, kad god se na blogu objavi prevedena poezija, bude objavljen i tekst u originalu.

U intervjuu radiju France-Culture 7. decembra, gđa Trokme je izjavila: "Poezibao je sebi postavio za cilj da prati aktuelnosti u izdavanju poezije, stoga ne objavljuje autore koji nemaju štampanu knjigu. Isto tako, ovaj blog ne teži da zameni zbirku poezije, već da na nju uputi: obradujem se kad mi pretplatnici bloga priznaju da su zahvaljujući meni i mom blogu prvi put obratili pažnju na rafove sa poezijom u knjižarama i bibliotekama." Podatak da blog svakodnevno zabeleži oko 700 poseta govori sam za sebe.

Najzad, što se tiče autorskih prava, iako "pravno, njen blog ne postoji", gđa Trokme priznaje da je u početku iz opreznosti objavljivala kraće odlomke, ali da je reputacija bloga nakon četiri godine konstantne aktivnosti dovela dotle da su izdavači blog počeli da shvataju kao mesto za reklamiranje i da sami šalju svoja nova izdanja. Kad se uz to doda da je Poezibao apsolutno neprofitna rabota - koja svoju kreatorku košta samo deset evra mesečno - može se steći okvirna ideja o tome koliko čist entuzijazam ljubitelja poezije sa malo zauzimanja može da preraste u popularizaciju i dostigne dimenzije svojevrsne, publicističke aktivnosti, zahvaljujući sve dostupnijim mogućnostima ovog nesagledivog - kako ga je krstio jedan naš pesnik - "arhipelaga interneta".


Frankofoni blog Poezibao možete pratiti linkom s leve strane u okviru grupe Moji blogovi.

Нема коментара: