петак, 12. јун 2009.

Međunarodni festival poezije u Roterdamu, № 40



Verovatno najpoznatija pesnička manifestacija na svetu, Međunarodni poetski festival u Roterdamu, počinje u subotu, 13. juna. Jubilarno četrdeseto izdanje festivala pratiće mnogobrojni programi: radionica digitalne poezije, fotografske izložbe, rasprodaje poetskih izdanja, performansi, i naravno, gostovanja renomiranih pesnika. Ovogodišnji „line-up“ čine 24 pesnika, od kojih su svakako najpoznatiji Žak Rubo, Umberto Fjori i „domaćin“ Rutger Kopland, koji će na manifestaciji proslaviti sedamdeset peti rođendan. Festival se zatvara 20. juna.

Ovogodišnji roterdamski festival koncentrisan je, čini se, oko promovisanja ideje svetske poezije, za koju kategorije nacionalnog postaju sve tešnje. U prilog toj tendenciji govori najava nastupa Đerđa Sirteša, rodom Mađara, koji piše na engleskom; kao i Henrika Norbranta, Danca koji je prvenstveno pesnik Mediterana. Specijalna pažnja je posvećena pesnicima raznih nacionalnosti koji sticajem okolnosti žive u Sjedinjenim Državama, ali pišu na maternjem jeziku: Dunja Mihail (rodom iz Iraka), Bei Dao (Kina), Valžina Mort (Belorusija) i Australijanac Luk Dejvis. Čini se da će kosmopolitizmu festivala najviše doprineti verovatno najzanimljiviji najavljeni nastup: zajednički antiratni performans Amerikanca Brajana Tarnera (inače nekadašnjeg vojnika) i Iračanke Dunje Mihail, koji nosi naslov „Rat naporno radi“ (The War Works Hard), po jednoj pesmi Dunje Mihail: performans je najavljen za 17. jun.

Vredi pomenuti i nastupe pesnika malih jezika, Gelta Vlok Nela iz Južne Afrike i Litvanca Sigitasa Parulskisa (među „malima/egzotičnima“ očekivali bismo i nekog „našeg“ predstavnika, međutim, ove godine barem, nema pesnika s prostora bivše Jugoslavije.)

Velika prednost četrdesetog izdanja roterdamskog festivala je što ljubitelji poezije neće morati da putuju u Roterdam da bi prisustvovali fešti: ceo program će biti prenošen uživo preko webcast-a, na sajtu Poetry International Web, i to sa engleskim titlovima! Kompletan spisak učesnika i termine festivala možete konsultovati na ovom linku. Poeziju učesnika Festivala možete čitati u junskom izdanju elektro-časopisa Poetry International Web.

Dakle, čitaoci Jurodivog bloga, pripremite svoje kompjutere, apdejtujte svoje antiviruse, uplatite dugovanja provajderima: otvaranje roterdamskog festivala je u subotu u 20 h!

Нема коментара: