петак, 11. мај 2018.

HODANJE BEZ CILJA u Novom Sadu — knjižara Bulevar Books, 21. maj 2018




Ponedeljak, 21. maj 2018.
Bulevar Books, Novi Sad
Bulevar Mihajla Pupina 6
19 sati

HODANJE BEZ CILJA

Bojan Savić Ostojić i Nina Todorović


D. glavni junak povesti Punkt (Metella-Xenia, 2017), u jednoj neprekinutoj rečenici rekonstruiše svoje lutanje između vračarskih punktova, koje spaja „neponovljivim, naizgled nesuvislim putanjama“. Ispisana u jednoj jedinoj rečenici, ova „povest s nogu“ glasom opsesivno-kompulzivnog naratora pokušava da popiše što više detalјa minule šetnje sa svim zastajkivanjima, oklevanjima i vraćanjima, usput promišlјajući vezu između hodanja i zaboravlјanja iz gotovo simultane optike.

Boraveći u Gracu, Nina Todorović u ciklusu radova DNEVNIK HODANJA (Graz Sessions 20152017) koristeći mape grada precizno ocrtava putanje svojih svakodnevnih pešačenja, koje potom preslikava u fotografije gradskih lokaliteta.




Nina Todorović

ATLAS DEONICA 01


Susret ovo dvoje šetača, koji je ukazao na podudarnosti između njihovih poetika, usmerio je i njihov dalji rad. Bojanov novi rukopis Deonice, koji nosi podnaslov "povesti s nogu", sakuplja, osim Punkta, dve povesti napisane u toku hodanja. Nina je svoj sledeći projekat, Atlas deonica 01, zasnovala na Punktu

Njihov susret biće povod da se progovori o hodanju bez cilja i o putanjama lutanja, ali i o tome kako se kretanje u umetnosti i književnosti može iskoristiti, ne samo kao motiv, već i kao forma stvaranja.



Pre Punkta, Bojan Savić Ostojić objavio je šest knjiga poezije, eseja i proznih zapisa, kao i dvadesetak prevoda s francuskog.

Nina Todorović doktorirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Dosad je priredila 45 samostalnih izložbi: poslednja (Journal of Walking) održana je u Gracu u Galeriji Centrum (maj 2018). Učestvovala je na više od 200 grupnih izložbi. Dobitnica je domaćih i međunarodnih nagrada.




Нема коментара: