понедељак, 21. јануар 2013.

agon broj 21

Uredništvo Agona odlučilo je da poslednji broj u godini koncipira kao specijal posvećen produkciji pesničkih knjiga tokom 2012. godine, te se zbog toga odustalo od uobičajene koncepcije časopisa i tekstovi su za ovu priliku grupisani u tri segmenta: pregledi, prikazi i poezija.

Agon svojom delatnošću nastavlja da deluje na više planova, sa jedne strane utiče na formativne procese nove srpske poezije, doprinosi im i ima važnu ulogu u izgradnji scene, a sa druge, prati događaje na njoj, kontekstualizuje ih i opisuje. U tom smislu redovno izlaženje pune četiri godine, kao i godišnji pregledi scene koje Agon donosi, već treću godinu za redom, predstavljaju, jednu od važnih referenci za novu srpsku poeziju. S obzirom na specifičnosti prethodne godine pojavila se potreba za nešto izmenjenim pristupom u prikazivanju godišnje produkcije. Intenzivni formativni procesi na sceni uticali su na potrebu sagledavanja, ne samo pesničkih knjiga, već i širih društveno-književnih okolnosti. U tom smislu umesto nekadašnjeg jednog uvodnog teksta donosimo tri urednička uvodnika. Prvi tekst Nova srpska poezija: ishodišta i iskušenja (J. Milinković, V. Stojnić) daje opštiji pogled na prethodnu pesničku godinu i ukazuje na mogućnosti budućih tokova, dok uvodnik Oko nove poezije 2012 (Bojan Savić Ostojić) promišlja pojave i procese na sceni sa društveno-političkog aspekta baveći se onim pojavama koje su obeležile prethodnu godinu na planu periodike, promocija i kontekstualizacije. Oba teksta nastoje da pokažu, između ostalog, i „prerastanje“ i transformaciju mlađe u novu srpsku poeziju. Želeći da skrenemo pažnju da je u budućnosti neophodno promišljanje individualnih poetika, uredničke ocene i pregledi pojedinačnih pesničkih zbirki izdvojeni su iz teksta o sceni i dati su u fragmentarno koncipiranom tekstu Iz čitalačkih dnevnika za 2012. (J. Milinković i V. Stojnić), gde je svaki od fragmenata posvećen po jednoj odabranoj pesničkoj knjizi iz prethodne godine.
U rubrici prikazi uredništvo je nakon uvida u prošlogodišnju produkciju odlučilo da predstavi knjige sledećih autora: Alena Bešića, Dejana Čančarevića, Ane Seferović, Siniše Tucića, Tamare Šuškić, Uroša Kotlajića, Bojana Vasića, Vladimira Tabaševića, Jasmine Topić i Čarne Popović. O njihovim knjigama pisali su: Vladimir Stojnić, Jelica Kiso, Marjan Čakarević, Marko Stojkić, Jelena Nidžović, Bojan Savić Ostojić, Biljana Andonovska, Jelena Milinković i Dragoslava Barzut. Od festivalskih izdanja prvih knjiga odabrana je edicija Prvenac Studentskog kulturnog centra u Kragujevcu, gde su objavljene knjige Anje Marković, Ana Marije Grbić i Mine Gligorić, o kojima je pisao Danilo Lučić. Nažalost, ostale prve knjige štampane na tradicionalnim konkursima i festivalima prošle godine uredništvo ne smatra poetički relevantnim za predstavljanje. U želji da se skrene pažnja i na regionalne poetike i da se iskorači iz okvira srpske scene objavljujemo tekst o knjigama hrvatskih autora/ki (Tamara Bakran i Marijo Glavaš) koje je odabrao i prikazao Marjan Čakarević. Pored prikazivanja pesničkih knjiga, svim ovim tekstovima predstavljaju se i prikazivači, te je moguće videti posve različite kritičarske glasove i senzibilitete, kao i pristupe odabranim knjigama.
Kao poslednji prilog u broju nalazi se Antologija 2012. gde su objavljene odabrane pesme iz knjiga koje smo predstavili.
Uživajte u čitanju!

Jelena Milinković  

Нема коментара: