недеља, 2. мај 2010.

Natalija Ž. Živković



Jurodivi blog ima čast da svojim čitaocima premijerno predstavi eksperimentalni film Natalije Ž. Živković, Nauka o ulici. Deo je autorkinog omnibusa "Video V. Poezija". Filmovi iz ovog omnibusa su predstavljeni na multimedijalnim festivalima u Srbiji i Hrvatskoj.





Nauka o ulici

Majstor ulice na kolovozu

izvodi zahvat s bedrom u visu


oko čela vezao traku nevidljivosti

kroz zavesu virim


da učim


trepavicom probušio zid zgrade prekoputa

stanari naelektrisanih vlasi istrčavaju vrišteći


skakuću

niz stepenice

kao ping pong

loptice


fokusiranim pogledom Majstor maglu razdanjuje

kondenzuje je u vakuum transformiše


svakog jutra

suzim zenice udove razgibavam

pred prozorskim staklom se lomim

pokrete podražavam

i traci pogleda oštrim ivicu


nabošću ulicu

na čačkalicu



Podaci o filmu


NATALIJA Ž. ŽIVKOVIĆ (1982)

iz rukopisa U aorti mog srca



3 коментара:

lormatuszewsky је рекао...

šteta je što loša strana ogromnog i rastućeg broja festivala svake vrste ipak postoji. što su ljudi stvorili nepregledan neispunjen prostor da bi zadovoljili potrebu da ga zagađuju. izgovor da je takav prostor virtuelan, i da njegovo zagađenje ne utiče na smanjenje broja životinjskih vrsta bedan je i nedopustiv. svaka nervna ćelija koja odumre gledajući sadržaje koji se provlače tim prostorom imala je pravo da bude zaštićena. rezervata ima jako malo, a zagađenje se svakodnevno širi. rasterećujuća poseta nekadašnjoj oazi internet svežine na prepad se pretvori u suočenje sa odvodnom cevi koja sipa svoj otpad ravno u usta puneći utrobu i lobanju nepažljivog surfera svojim izmetom.

Bojan Savić Ostojić је рекао...

stvarno mi se dopada vaš komentar, sa estetske strane. stilski jako birano, mada na trenutke isforsirano i frazerski, pri kraju naročito. bez ikakve ironije, jeste li objavljivali negde?
lormatuševski, verujte da najviše brinemo o svojim nervnim ćelijama. kad bismo brinuli i o vašim i o njenim i o njegovim, sve bi nam odumrle. ali zahvaljujem na komentaru! bso.

lormatuszewsky је рекао...

hvala što ste objavili komentar, B92 uglavnom moje komentare odbija:) znam da ne možete da čuvate svačije ganglije, ali poeziju možete. ja ovakav video smatram odličnim primerom loše vizualizacije jedne dobre pesme. jer je ona zaista dobra, ima svoj mali unutrašnji život i otkucaje koji ga drže na okupu. ali ovakvo banalno prenošenje reči u slike, taj pleonazam koji je jedino u ruskoj TV seriji "Majstor i Margarita" prevazišao sebe postavši zabavan, ovde je sasvim nespretan i oduzima srž svakom stihu koji se preko slike pojavi.