петак, 16. март 2018.

HODANJE BEZ CILJA. Bojan Savić Ostojić i Nina Todorović u Goethe Institutu (Beograd)



Goethe Institut Beograd
utorak, 20. mart 2018. 
20 časova

Književno-umetnički kafe 
HODANJE BEZ CILJA 

Bojan Savić Ostojić i Nina Todorović



D. glavni junak kratkog romana ili duže novele PUNKT (Metella-Xenia, 2017), u jednoj neprekinutoj rečenici rekonstruiše svoju šetnju bez cilja između vračarskih punktova, koje spaja "neponovljivim, naizgled nesuvislim putanjama".



Boraveći u Gracu, Nina Todorović u ciklusu radova DNEVNIK HODANJA (2015-2017), koristeći mape grada, precizno ocrtava putanje svojih svakodnevnih pešačenja, koje potom preslikava u fotografije gradskih lokaliteta.


Nina Todorović
Graz Sessions, Day 15
sa izložbe Dnevnik hodanja, Kolarčeva galerija, 2017.


Slučajan susret ovo dvoje šetača ukazuje na neočekivane podudarnosti između njihovih radova i pristupa, dajući povoda da se progovori o hodanju bez cilja, zajedničkoj opsesivnoj temi, i o načinima na koje se tom toposu prilazi u književnosti odnosno likovnoj umetnosti.



Pre PUNKTA, Bojan Savić Ostojić objavio je šest knjiga poezije, eseja i proznih zapisa, kao i dvadesetak prevoda s francuskog. 

Nina Todorović doktorirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Dosad je priredila 44 samostalne izložbe i učestvovala na više od 200 grupnih. Dobitnica je domaćih i međunarodnih nagrada.  















Нема коментара: