субота, 24. јул 2021.

Alen Rob-Grije - DŽIN (Nojzac, Novi Sad, 2021)

Novosadska kuća Nojzac nedavno je, u svojoj ediciji Џ, objavila roman Alena Rob-Grijea Džin, u prevodu Bojana Savića Ostojića.Stupanj verovatnoće događaja u ovoj je pripovesti gotovo uvek preslab u odnosu na zakone tradicionalnog realizma. Zbog toga autorovu navodnu prosvetnu namenu možemo bez zazora da protumačimo kao običan alibi. Iza alibija se sigurno krije nešto drugo. Ali šta?

iz autorovog uvoda


Šta pisac i pedagog mogu da napišu kada se udruže podjednakim snagama? Pa naravno, udžbenik. I zaista, prva verzija romana Djinn objavljena je u Americi kao priručnik za učenje francuskog. U koncepciji ove knjige šef i ideolog Novog Romana možda se jedini put približio strategijama tipičnim za OuLiPo. Na formalnom nivou, u svakom poglavlju romana, čiji se ritam povinuje obrascu usvajanja jezika, postepeno se uvode nova gramatička pravila. Ali na dubljem nivou, kada ga razmotrimo u okviru autorove bibliografije, Djinn je samo novo polje za primenu već oprobanih Rob-Grijeovih strategija i opsesivnih motiva. Za ovog pisca svakako važi: što čitkije, to subverzivnije.

Rob-Grije nikad nije bio "pisac koji želi da piše romane" već autor koji se bavi zakonima naracije, koji roman pre svega vidi kao konstrukciju. Za njega se rad pisca svodio na podrivanje, odnosno naglašavanje artificijelnosti te konstrukcije. Upravo u strategiji montiranja i demontiranja onoga što slovi za romaneskno leži Rob-Grijeova suštinska originalnost, zbog čega će on uvek ostati reper za promišljanje romana i podstrek za inovaciju u ovom žanru.

Bojan Savić Ostojić


Koristeći subjekte kojima je zajednička preterana transparentnost njihove ljudskosti, Rob-Grije zapravo iznova ispisuje jednog drugačijeg Stranca. On se od Kamijevog razlikuje u tome što više nije čovek ono suštinski neprobojno i nedokučivo, već spoljnji svet. I što je svet neprozirniji i otuđeniji, to se Rob-Grije više interesuje za njega.

Žilijen Grak
Alain Robbe-Grillet, Djinn, originalno objavljeno u editions de Minuit, 1981.

Sajt izdavača: https://www.neusatz.rs/books

Нема коментара: